Rutine

Rutinebeskrivelse for rengjøring av de enkelte objekter i museene

Rengjøring og konservering

Forsiktig avstøving og godt renhold rundt objektene i utstillinger og magasin skal utføres jevnlig, se Rutinebeskrivelse for rengjøring i museer.

I mange tilfeller foretas det rengjøring av ulike typer gjenstander og da kan det være greit å kjenne til hva som både kan og ikke kan gjøres.

Det er en fordel at en fagperson som er utdannet innen konservering lærer opp personale som foretar rengjøring av objekter i museer eller samlinger. Om det ikke er ansatt noen i institusjonen, kan man ta kontakt med konservator ved et annet museum eller søke konservator via denne lenken: http://www.nkf-n.no/finn-konservator.

Rengjøring av objekter av ulike materialer

Her følger opplysninger om rengjøring av objekter som er laget av forskjellige materialer. Man skal alltid tenke på at dette er gamle objekter med ulike skader og ulik slitasje og være ytterst forsiktig ved håndtering. Bruk arbeidstøy og riktige hansker.

I tilfelle ulykker eller katastrofer er det utarbeidet redningskort for håndtering av ulike objektgrupper.

Glass og keramikk.

Vask kun om objektet er stabilt, glasert og ikke har sprekker eller det har gått av skall. Bruk rent vann uten såpe. Når det vaskes, legg håndklær i vaskekummen eller bruk plastbalje for å unngå skader. Rens, skyll og tørr godt med rene håndklær.
NB: Gammelt glass skal ikke vaskes, kontakt konservator.

Kjemiske rengjøringsprodukter kan skade overflaten og må ikke benyttes ved rengjøring.

Lær og skinn

Rengjør kun om det er nødvendig og om objektet tåler det. Støvsug med lavt sug. Dekk støvsugermunningen med en nylonstrømpe, børst støvet inn i slangen med myk børste. Bruk ikke vann.

Vær ekstra forsiktig med semsket skinn. Bokbind kan trenge konservering om overflaten har redrot. Også om det er skader på narven, må objektet konserveres.

Påføring av ulike lærmidler må ikke utføres som rutine. Dette fører på sikt til at læret stivner mer, det gir grunnlag for muggvekst om det er litt for høy fuktighet og vil skade objektet.

Det er kun sæletøy og sko som er i bruk som skal innsettes med lærmidler.

Metall

Diverse jern til matlaging, grovt verktøy og objekter av valset jern: Hvis de har belegg av matrester etc. eller er skitne kan det føre til korrosjon spesielt i fuktige omgivelser. Støvsug eller fjern støv med en myk klut. Vaffeljern etc. kan legges i varmt vann, børstes med stiv børste, skylles og tørres godt.

Sølv må pusses så sjelden som mulig fordi det sliter på overflaten. Vær oppmerksom på dekor og innvendig lueforgylling. Ta kontakt med konservator om pussing og pussemidler. Objekter i sølvplett krever spesialbehandling. Poler heller med myk klut og oppbevar i monter med charcoal cloth.

Objekter i kobber eller messing skal ikke pusses så de ser nye ut. Det holder ofte å fjerne lysegrønn korrosjon pga. stearin med vattpinner og vann m detergent, skylle godt og polere med myke kluter.

Tekstiler

Tapeter, tepper, stoppede møbler, duker og gardiner kan støvsuges, bruk nett over munnstykket på støvsugeren eller legg et kantet nett over tekstilet som skal støvsuges. Vær meget forsiktig på slitte steder, og om det er blonder, kniplinger osv. Støvsug gjennom et stykke tyll om nødvendig.

Vasking er ikke en anbefalt metode for eldre og slitte tekstiler. Bomull blir ekstra svak i våt tilstand, det er fare for at farge smitter av, det er fare for krymping osv. Våtrengjøring krever spesialkunnskap, kontakt konservator.

Bøker og papir

For bøker og papir som ikke er i dårlig stand, kan støvsuging fungere godt. Bruk svak styrke og børst støvet inn i støvsugermunningen, bruk myk pensel eller sminkekost.

Skadede steder kan støvsuges ved å dekke boka med et nett.

Vær oppmerksom på at lærbind kan være utsatt for redrot, der læret pulveriseres i overflaten. Kontakt konservator.

Vær oppmerksom på om det er lagt inn papirbiter, blomster til pressing o.l. i boka. Ta ut dette og oppbevar dette for seg i syrefri konvolutt om det er viktig.

Møbler

Rengjøringsmetodene varierer med oppgaven. Avtørring med myk klut, børste og støvsuging er alltid en mulighet. Varier sugestyrken til støvsugeren etter hvilken overflate som rengjøres.

Møbler med tekstiler må støvsuges gjennom et nett for å hindre slitasje på stoffet. Dekk støvsugermunningen med en nylonstrømpe om det er best. Da hindrer man at løse deler havner i støvsugeren også.

Lakkerte flater er meget ømfintlige. Myke børster og pensler benyttes og man børster støvet inn i støvsugermunningen.

Ta godt vare på løse deler. Om noe faller av, merk det godt og overlever til konservator. Kontakt konservator for mindre reparasjoner også, det kan hindre at de blir større.

Løft aldri i håndtak eller svake steder på et møbel.

Bruk aldri fuktig klut.

Bruk aldri kommersielle møbelpolisher på museumsobjekter. De kan inneholde midler som ikke er forenlige med andre behandlingsmetoder, eller som skader objektet, som silicon eller fargestoffer.

Fotografier

Støv er skadelig for overflaten på fotografier. Om et innrammet foto knuses, legg det med glasset ned og transporter det til fotografen.

Spray aldri et rengjøringsmiddel på et innrammet bilde. Tørr forsiktig over glasset med fuktig klut og tørk etter med ren klut. Vær ekstra forsiktig med rammen, kun støvtørking med tørr klut eller støvsuging.

Malerier

Malerier skal renses  av malerikonservatorer. Det kan være skadede partier som ikke sees uten forstørrelse eller et trenet blikk.

Maleriets ramme kan forsiktig avstøves ved å børste støv inn i støvsugermunningen med en myk pensel. Bruk av kluter river lett med seg løse deler. Malerirammer er ofte i dårlig forfatning. Ta vare på løse deler og kontakt malerikonservator.

Malerier som skal stilles ut eller skal tilbake på magasin, bør støvsuges på baksiden og ettersees for om uvedkommende saker har havnet mellom lerret og blindramme.