Rutine

Hvilke hansker er best for håndtering av kunst og andre objekter?

Ved håndtering av kunst og andre objekter er det fornuftig å bruke hansker. Både i forhold til bedre grep om objektet og for å unngå at en etterlater fett, fukt og fingeravtrykk fra hendene på objektene. En kan velge type hansker etter type objekt som skal håndteres. Selvfølgelig er listen nedenfor ikke uttømmende, men uansett hanskevalg, bør de alltid være rene, tørre og ha riktig størrelse.  Her er noen av de vanligste hansketyper vi bruker ved håndtering av kunst og andre objekttyper:

Hvite bomullshansker

Dette er den typen hansker de aller fleste kjenner til. Bomull er kjemisk stabil og hvite hansker viser fort når et par er skittent og må skiftes ut. Disse hanskene etterlater ikke fingeravtrykk på et objekt, men de kan henge seg fast i materialer. Bomull transporterer fuktighet vekk fra huden; fett og svette kan vandre gjennom hansken og komme i kontakt med objektet, så det er viktig å vaske bomullshansker regelmessig.

Pudderfrie nitrilhansker

Nitrilhansker er laget av en syntetisk gummi copolymer, disse brukes gjerne fremfor hvite bomullshansker i og med at de kan brukes i forhold til de fleste materialtyper. Hanskene er godt synlige i lilla eller blå farge. De etterlater ikke fingeravtrykk eller avsetninger fra hendene eller hanskene selv. Særlig ved glatte gjenstander anbefales det å bruke denne typen, siden den gir best grep. De finnes i forskjellige tykkelser.

Arbeidshansker

Arbeidshansker er tykkere og gjør det vanskeligere å håndtere mindre  objekter. For håndtering av  skulptur eller tunge møbler kan de  være fine å bruke.  Arbeidshansker med gummiert grep er gode i forhold til håndtering av  store, glatte og tunge gjenstander. Det er viktig å velge riktig størrelse som gir godt grep.

Bare hender

I sjeldne tilfeller er bare hendene faktisk det tryggeste valget for håndtering. Vanligvis når trygg håndtering av objekter krever maksimalt taktilt grep. Når dette er tilfelle, må man vaske og tørke hendene grundig for å fjerne så mye naturlig olje og fukt som mulig.

Ikke for kunst: Latexhansker

Latexhansker skal ikke brukes til å håndtere objekter. Latex er kjemisk ustabil og kan reagere med andre materialer.