Rutine

Rutinebeskrivelsen «Håndtering av objekter av ulike materialer»

Forberedelser

Forebyggende konservering starter med riktig og forsiktig håndtering av objekter. Riktig håndtering er i stor grad et spørsmål om sunn fornuft. Imidlertid er gode håndteringsteknikker ikke alltid åpenbare. For eksempel kan metaller korrodere etter å ha blitt håndtert uten hansker. Malerier kan krakelere som følge av støt og risting under håndtering og transport, keramikk kan knuses og fotografier kan lett få riper i overflaten.

Museumsansatte og frivillige utfører regelmessig aktiviteter som katalogisering, fotografering, rengjøring og pakking for transport som krever at en må håndtere objekter. Denne rutinebeskrivelsen sammen med rutinebeskrivelsen håndteringsteknikker for objekter kan bidra til økt kunnskap og forhindre skader.  Når det gjelder rengjøring av objekter kan vi henvise til Rutinebeskrivelsen rengjøring av de enkelte objekter i museene.  Rutinebeskrivelse for rengjøring i museer .

Hansker

Huden skiller ut fett, salter med mer, som reagerer aggressivt med de fleste typer materialer og fingeravtrykk kan etterlate et varig preg på objektet.

Det er viktig å velge riktig type hansker. Hvis objektet er støvete eller skittent kan det være bedre å bruke ikke-absorberende hansker laget av lateks eller nitril. Disse brukes også når en håndterer objekter med glatte overflater slik som glass, keramikk og gjenstander med oljete eller klebrig overflate. Dette gir bedre grep og vi unngår fingeravtrykk på objektet. Hvis overflaten er ren og tørr, kan det være fordelaktig å ​​bruke bomullshansker. Bytt hansker som har blitt skitne, slik at skitt ikke overføres fra et objekt til et annet.

Hansker beskytter ikke kun objektet men også deg. I sjeldne tilfeller kan du komme over objekter som er belagt med skadelige stoffer som blyrike pigmenter, plantevernmidler, arsen som ble påført på utstoppede dyr, se derfor retningslinjer for arbeid i samlinger med helsefarlige samlinger.

Materialspesifikke håndteringsråd

Det finnes mange forskjellige materialgrupper i en museumssamling, og disse har ulike fysiske egenskaper som har betydning for håndteringen av objektene.

Håndtering av metall

Ikke gå ut fra at metall tåler det meste. En metallgjenstand kan være skjør.

Olje, skitt og syrerester på hender blir lett overført til metall. Dette fører til korrodering av materialet, det vil raskt føre til fingermerker  som er vanskelig å fjerne. Vi anbefaler derfor å bruke hvite bomullshansker ved håndtering fordi man raskt ser når de bør byttes ut med rene hansker.

Håndtering av møbler

Møbler blir ofte skadet under transport og på grunn av for lite forberedelsestid. Før møbler håndteres bør du sjekke tilstanden.

  • Er det f.eks. løse deler eller dårlige skjøter?
  • Hva er de bærende konstruksjonsdeler?
  • Har du sikret dører med bomullsbånd før håndtering? (Bruk aldri teip til dette).
  • Fjern skuffene og bær dem separat.
  • Marmortopplater og store speil bæres og transporteres vertikalt. Ved horisontal transport kan egenvekten føre til at marmorplater går i stykker og speil løsner.
  • Ved frakt av tunge objekter er hjelp av dolly, pall og tralle meget hensiktsmessig.
  • Plasser øvrige møbler loddrett. Da unngår du at konstruksjonen blir feil belastet.

Håndtering av keramikk og glass

Det kan være nyttig å ha noe kunnskap om fremstillingsmetoder for keramikk og glass med tanke på håndtering. Keramikk er en fellesbetegnelse for produkter som er framstilt av brent leire. Avhengig av anvendt leirtype og brenningstemperatur skilles det mellom en rekke forskjellige typer keramikk. Hertil hører: raku, leirtøy, fajance, stengods, porselen og teknisk keramikk. Ved temperaturer under ca. 1050-1100 °C skjer det kun en sintring av leiren. Leiren blir dermed kun delvis vanntett og er ikke frostbestandig. Dette kan ha konsekvenser for håndtering og transport på vinterstid.

Keramikk kan være belagt med glasur på overflaten. Glasuren består av en leireblanding med et lavere smeltepunkt. Den gir keramikken en vanntett overflate og sin dekorasjon. Støt kan fort gi skader i glasuroverflater.

Glass er et materiale som er gjennomsiktig, sterkt og ikke spesielt reaktivt. Under produksjonsprosessen kjøles glass ned og det kan oppstå ujevnt internt stress i materialet. Dette kan føre til at glasset før eller senere sprekker og risikoen øker ved håndtering.

  • Glass og keramikk har ofte glatt overflate, bruk derfor plastikkhansker ved håndtering.
  • Objekter skal ikke løftes eller bæres etter håndtak eller hanker, men i bærende konstruksjonsdeler.
  • Objekter av keramikk som asjetter, kan stables, men bør ha ett lag med syrefritt papir/Tyvek eller tynt ubleket lerret mellom hvert objekt.

Håndtering av malerier

Malerier består ofte av flere malingslag og ulike underlag. Dette gjør særlig malerier på lerret meget følsomme for støt og bevegelse. Ved støt kan spindelvevkrakelering eller punktkrakelering oppstå og malingsflak løsne. Vi beskriver her en metode å bygge malerier opp på baksiden for å gi dem mer stabilitet. Metoden beskytter også mot støv og hurtige klimaendringer.

Mange museer bruker sin egen opphengmetode for malerier. Her følger en beskrivelse av et anerkjent opphengsystem blant museer i Europa som låner ut kunstverk som er rammet inn.

Tunge malerier støttes med en ekstra list montert under rammen.

  • Hvis du skal sette maleriet midlertidig fra deg, plasser det da på et mykt underlag
  • Hvis du skal plassere flere malerier etter hverandre, må du plassere et stykke kartong mellom dem
  • Sjekk kvaliteten til veggen og om skruene er godt festet
  • Sjekk om rammeopphenget bak er godt festet
  • Sjekk om rammekonstruksjonen er i orden
  • Bruk bomullshansker
  • Store malerier skal alltid bæres vertikalt av to personer
  • Malerier med ornamentert listverk bør ikke holdes i listverket
    • Støtt opp under listverket med flat hånd
  • Hvis du skal bære et maleri alene, plasser en hånd på en side og den andre hånden under maleriet
  • Bær maleriet med overflaten mot deg

Håndtering av bøker

Gamle skinninnbundne bøker ble aldri konstruert for å åpnes helt, altså i 180 grader. Den mest skånsomme måten å håndtere en slik bok, er å la bokryggen hvile mot noe mykt, f.eks. legge boken i en såkalt «bokvugge», pute i Tyvec med plastkuler i, åpne den i midten og la permene forsiktig senkes mot puta som understøtter permene. Deretter kan man bla seg stykkevis til ønsket side i boken.

Ønsker du å holde en ødelagt bok sammen kan du bruke et 2 cm bredt bomullsbånd og feste det over langs boken.

Bøker er det meste av tiden plassert på hyller, og deres bevaring er avhengig av riktig oppstilling. Sørg for at bøkene står opprett i hyllen og på skranken. Skjev oppstilling fører i første omgang til misdannelser, i verste fall til at bokblokken løsner fra bindet, eller at permer og rygger faller av. Riktig bruk av bokstøtter vil forhindre dette. Unngå å presse bøkene så tett sammen at det blir vanskelig å ta dem inn og ut av hyllene.

  • Dra ikke boken ut av hyllen med pekefingeren på ryggens overkant da overtrekk kan revne og kapitelbånd falle av
  • Vipp heller boken ut med pekefingeren på toppsnittets forkant, eller skyv bøkene på hver side litt inn, nok til å få fingergrep rundt bokens rygg
  • Unngå åpninger i bokrekken som kan føre til at bøkene blir stående skjevt, skyv bokrekken sammen og bruk bokstøtte
  • Når en bok settes tilbake på hyllen, flyttes bokstøtten først for å løsne bokrekken, slik at passende åpning kan lages på riktig sted. Etter at boken er satt på plass, skyves bokrekken sammen, og bokstøtten sørger for å holde bøkene i opprett stilling
  • Ikke skyv bøkene så langt inn på hyllen at de støter mot bakveggen.
  • Sett aldri bøker på førsnittet, fordi dette belaster bokbindets svakeste del, hengslingen mellom bokblokk og bind. Ryggen vil sige ned og fasongen ødelegges
  • Store og tunge bøker har ofte en innbinding som er svak i forhold til deres størrelse og vekt. De oppbevares best liggende, men ikke flere enn 3 til 4 oppå hverandre. Hyllene må være brede nok til å gi dem støtte, evt. kan dobbelthyller tas i bruk
  • Unngå at deler av boken stikker ut i rommet til hinder for forbipasserende, traller, vaskepersonale etc.
  • Når en stor og tung bok skal tas ut fra bunnen av en stabel, skal bøkene på toppen fjernes en av gangen. Sørg på forhånd for å ha et sted å legge bøkene (en ledig hylle eller medbrakt tralle, men ikke på gulvet). De skal legges tilbake på samme måten
  • Det er dårlig praksis å stille opp bøker på gulvet, selv for kortere tid på grunn av mulige vannlekkasjer og vasking. Også boktraller og forbipasserende vil kunne påføre dem unødige skader
  • Ikke legg bøker inn på toppen av en bokrekke
  • Bær aldri med deg flere bøker enn dem som kan holdes i en hånd. Tenk på at du også trenger en ledig hånd til å åpne og lukke dører, slå av lyset etc.
  • Hvis du skal bruke en tralle, skal bøkene stilles opprett eller ligge flatt på trallen. Er trallen bare halvfull, sørger bokstøtter for sikker transport. Still aldri en bok på førsnittet, selv for kortere tid, fordi det kan medføre at bokblokken løsner fra bindet. Legg aldri bøker horisontalt oppå en vertikal bokrekke – de faller lett av. Fyll ikke trallen for full. Fordel vekten. Da blir trallen lettere å manøvrere. Sørg for at bøker ikke stikker ut på sidene av trallen. Det kan skape problemer i trange korridorer, dør- eller heisåpninger, rundt hjørner osv.

Oppbevaring og håndtering av bøker – Av atelierleder Nina Hesselberg-Wang ved Nasjonalbibliotekets konserveringstjeneste i Oslo.

Håndtering av tekstil

Tekstiler er ofte laget av naturlige materialer som ull, bomull, silke og lin. De kan være enkle i strukturen eller laget etter kompliserte mønstre. De kan også være behandlet og pyntet med mange forskjellige materialer. Nedbryting av tekstiler er for det meste en kjemisk prosess, forårsaket av lys, klima, støv og urenheter i luften. Det er nedbrytningsprosessene som ofte gjør tekstiler skjøre.

Før du løfter tekstiler, må du se etter svake partier. Legg tekstilet på et stivt underlag, som kartong, når du skal flytte på det. Slik fordeles egenvekten likt. Større tekstilobjekter kan rulles på en kartongrull. Når en legger tekstiler i en eske, er det viktig å unngå skarpe bretter ved å fylle bretten med silkepapir.

Håndtering av fotografi

Foto kan bli skadet av oppbevaring i syreholdige omgivelser, varme, lys, fukt, skadelige gasser i luften, men mange skader på foto oppstår på grunn av feil håndtering.

Følgende tiltak bidrar til mindre og/eller riktig håndtering av fotografier:

  • Digitalisering av bildene fører til mindre behov for å håndtere originaler
  • Sats på gode og oversiktlige oppbevaringssystemer som bidrar til at fotografiene blir behandlet med respekt
  • Bruk hvite bomullshansker, fingre kan fort etterlate synlige fingeravtrykk på overflaten
  • Arbeidet bør foregå i rene og ryddige lokaler
  • Støtt opp under fotografier uten ramme med en plate syrefri kartong eller bruk begge hender
  • Legg silkepapir over bildene når du ikke ser på dem
  • Hvis det er behov for å skrive på baksiden, bruk en bløt blyant og utøv lite trykk
  • Bruk aldri teip for a reparere rifter. Er et fotografi skadet, kan digital retusj brukes i utstillingsøyemed
  • Foto som er bearbeidet med pastell/blyant, bør oppbevares ett og ett i tilpassede esker slik at de ikke kommer i kontakt med andre overflater
  • Hvis du har glassplater som er gått i stykker, bør hver del puttes i en egen konvolutt. En kan også skjære ut former av et stykke polyetylen. Polyetylenstykket skal ha samme størrelse som esken det hele skal oppbevares i

Se ellers: Jens Gold, Preus fotomuseum. Veiledning i håndtering av skadet fotografisk materiale. http://www.kulturradet.no/documents/

Håndtering av kunst på papir

  • Papir bør generelt håndteres minst mulig. Hvis du trenger å flytte kunst på papir, som akvarell, pastelltegning og trykk, bør du vaske hendene dine på forhånd
  • En passepartout kan gi god beskyttelse
  • Objekter uten passepartout bør legges i en syrefri folder når den flyttes på
  • Bruk alltid begge hender når du skal ta opp objektet
  • Hvis noen skal studere objektet, kan det legges på et bord på et syrefritt underlag. Plasser det hele minst 20 cm fra bordkanten. Noen ganger vil det være best å vise kopier
  • Bruk aldri teip, binders, strikk eller stifter