Digitale eiendeler kan brukes i mange sammenhenger; salg, markedsføring, utdanning, webutvikling, samlingsforvaltning mm.
1) Vurderer hvorfor og hvordan DAM kan være til nytte for organisasjonen
Museets DAM-strategi må være en del av den overordnede strategiske ledelsen og målsettingen til organisasjonen. Det er viktig å sikre at hele organisasjonen forstår hvordan DAM har en overføringsverdi til hver enkelts arbeidsoppgaver, ikke bare når det gjelder samlinger og bevaring, men også når det gjelder publikumsengasjement, inntektsgenerering og strategisk planlegging. I stor grad må hver avdeling, hvert team eller de enkelte funksjoner i organisasjonen forstå hvordan DAM vil hjelpe dem med å nå sine mål. DAM-behovene til hvert enkelt museum og deres brukerne vil være ulike. Av denne grunn er det viktig å finne svar på følgende spørsmål:
- Hva håper organisasjonen å oppnå ved innføring av en DAM-strategi?
- Hvordan vil det være til fordel for organisasjonen?
- Hvem er de viktigste menneskene som trenger å være involvert?
- Hvorfor organiseres arbeidet nå?
- Hvordan vil museet sikre at museets tilnærming til DAM er levedyktig på lengre sikt?
2) Utvikling av en DAM-strategi
3) Integrering av museets DAM- og samlingsforvaltningsrutiner
Denne digitale håndboken for samlingsforvaltning gir et rammeverk for samlingsforvaltning, samlingsmobilitet og deling av all (ikke klausulert) tilhørende dokumentasjon. Som sådan bidrar håndboken til en integrering av DAM i samlingsforvaltning. Håndboken skal også sikre at organisasjons DAM og samlingsforvaltning fører til:
- utvikling av samlingene
- ny kunnskap om samlingene
- fremme bruk og gjenbruk av samlinger og kunnskap
4) Utvikling av DAM-retningslinjer og høring i organisasjonen
5) Anskaffe og implementere programvare for DAM
Den ideelle løsningen for museets behov vil i stor grad avhenge av de spesifikke omstendighetene i organisasjonen , samlingene, digitale eiendeler og brukerens behov (både internt i organisasjonen og eksternt).